People to people forside People to People- rejser til hele verden
People to people - DANMARK

People to people

BESTYRELSEN:

Formand
Svenn Erik Kristensen
Tlf. 2298 6342
Email: sek@sveka.dk

Næstformand
Gunild Bogdahn
Tlf. 3148 1284
Email: gunildbogdahn@gmail.com

Kasserer
Thea Lauridsen
tlf. 2217 1896
Email: thea@mail-online.dk

Øvrige i bestyrelsen:
Anna Marie Bohsen
Tlf. 2532 8826
Email: anma@post12.tele.dk

Karen Margrethe Kristensen
Tlf. 2081 7403
Email: kmk@sveka.dk

Thomas Jørgensen
Tlf. 9813 8274
Email: thoeljo@stofanet.dk

 

REJSEBREVE

Tallinn i september-sol

Vi vovede det – og det gik godt: En 5-dagestur til Tallinn, Estland, i september 2014 kun for kvinder.

En spændende by, (hvis navn betyder ’dansker by’), et godt ’hold’ og en hjertevarm modtagelse og omsorg under opholdet.

Gruppen havde 2 nætter på hotel og 2 nætter i homestay.

De århundrede gamle relationer mellem Estland og Danmark slår igennem, og derfor taler en del estere godt dansk. Gruppens kvindelige guide på byturen talte let forståeligt dansk. Det samme gjorde lederen af Det Danske Kulturinstitut, Silvi Tessalu, som de danske kvinder besøgte. Og i den gamle bydel er der mange danske gadenavne.

- Det var en rigtig god tur med masser af indhold, fortæller Vibeke Munk Knudsen, der ikke tidligere har rejst med People to People og heller ikke har prøvet homestay. Hun tog turen sammen med sin søster, Annette Holtz, der også rejste med PtP for første gang.

- Det var også første gang, at vi havde en søstre-tur, og det er en god måde at rejse på. Det var spændende at møde estere, og høre om deres liv og hverdag. Og overraskende hvor meget hele deres frihedskamp fylder den dag i dag. Det rørte os, at høre kulturinstituttets leder fortælle om, at hendes forældre havde været i arbejdslejr – endda flere gange, siger Vibeke M. Knudsen. Sammen med sin søster kom hun ud for en speciel oplevelse, da de var i homestay.

- Vi kom til at bo hos en ung mand på 16 år. Han var på besøg hos sin mormor, som med meget kort varsel var blevet kaldt til møde i Moskva i forbindelse med sit arbejde. Han tog nu i stiv arm, at han skulle være vores vært. Han talte godt engelsk. Den første aften spurgte han, hvad vi kunne tænke os til aftensmad.

Vi spurgte: Hvad har du?

- Spaghetti, svarede han.

- Tak, sagde vi.

Og så tilbød han, at vi kunne få ketchup på, fortæller Vibeke og ler.

Vi kunne godt mærke, at det er økonomisk hårde tider i Estland. Bliver man arbejdsløs, er der ingen A-kasse at hente hjælp hos. Så må man skaffe pengene andre steder og dele med dem i familien, der har lidt. I lejligheden har de det, de skal bruge – der er tallerken, kop og bestik til hver. Ikke noget med spisestel i et mønster til 12 personer. Der er slet ikke den overflod, som vi har, og som man kommer til at tænke på, når man besøger nogen, der ikke har så meget. Men det betyder bestemt ikke noget for gæstfriheden. Den har de. Selv om det var under lidt specielle forhold, så er det spændende at være privat indkvarteret. I sådan en situation er det jo fint at være 2..., siger Vibeke Knudsen.

© bs Webdesign